ru-connected-logo

Optical kabel

Sommige apparaten, zeker de wat oudere, hebben niet de beschikking over een HDMI poort en kunnen dus ook niet verbonden worden met een ander apparaat door middel van een HDMI kabel. Dus mag je op zoek naar een alternatief. Om toch een prima weergave van het geluid te krijgen, want je wilt natuurlijk niet inboeten aan de helderheid ervan, kun je ook kiezen voor een optical kabel (ook wel optische of Toslink kabel genoemd). Deze zorgt voor een goede overdracht van een geluidssignaal tussen een bron en een receiver. Denk bijvoorbeeld eens aan een koppeling tussen een televisie en een home cinema set. Als je deze twee apparaten met elkaar aansluit door middel van zo’n kabel, brengen de luidsprekers van de home cinema set het geluid dat de televisie uitzendt, compleet tot leven in je kamer.

Vormgeving en aansluiting
Omdat een optical kabel met behulp van lichtsignalen werkt, is deze nauwelijks gevoelig voor storingen, dit in tegenstelling tot een digitale coax kabel. De kabel heeft wel een heel bijzondere connector die je bij andere aansluitingen niet zult tegenkomen. Daar waar bijvoorbeeld een HDMI kabel een platte connector heeft, is de optische kabel voorzien van een nagenoeg vierkant exemplaar. Het aansluiten van deze kabel op je apparatuur is wat moelijker in die zin dat het erg nauw luistert om de connector in de poort te passen. De gaatjes waar deze in hoort, zijn namelijk erg smal. Vergissen is onmogelijk: het past namelijk nergens anders in.

Materiaal
Een optical kabel wordt gemaakt van polymeer. Deze beschermt de kern van de optische fiber van de kern optimaal en door het gebruik van drie flexibele laagjes is de kabel ook gemakkelijk te gebruiken als je er een bepaalde afstand mee wilt overbruggen waarbij je een aantal bochten wilt maken.

Beschadigingen
Ondanks de flexibiliteit van de kabel, is de kans op beschadigingen wel aanwezig. De fiber in de kern is uiterst gevoelig en als je een te scherpe bocht met de kabel maakt, kan de kern beschadigen, waardoor je geen optimale geluidsoverdracht meer krijgt.

Waarom kies je voor deze kabel?
Wil je graag een goede overbrenging van het geluid van de televisie naar de luidsprekers? Dan zijn er ook nog alternatieven voor de optical kabel op de markt. Een voorbeeld hiervan is de digitale coax kabel. Deze is echter wel gevoeliger voor storingen van een optische kabel, omdat er gebruik gemaakt wordt van een elektrisch signaal. Bij de laatste kabel wordt een lichtsignaal gebruikt dat nauwelijks gevoelig is voor storingen.

Keuze in optische kabels
Wil je een kabel aanschaffen maar weet je niet goed welke te kiezen? Raadpleeg dan eens de site van bijvoorbeeld RU connected. Zij hebben een ruime aanbod in dit soort kabels, in verschillende lengtes en prijsklassen. Meet van tevoren thuis eerst goed hoe lang de kabel dient te zijn: een te lange kabel ligt vaak alleen maar in de weg en hoe langer de kabel, hoe groter de kans op een minder zuiver geluid. Ook een te korte kabel kan veel frustratie opleveren, vooral wanneer deze net niet past of je deze in een te scherpe bocht dient te leggen waardoor de kans op beschadiging ook weer groter wordt.