Nieuwe app? iOS of Android developer inhuren?

Wanneer je een app wilt laten ontwikkelen, moet je jezelf eerst een aantal belangrijke vragen beantwoorden:


Voor welk systeem wil je dat je app werkt, voor iOS of Android of allebei? 
Op wat voor type apparaten moet jouw app straks werken? Alleen op smartphones of (ook) op tablets? Of gewoon op alle?
En waar moet je vervolgens allemaal op letten?
De wereld om (app) development staat niet stil, er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen, tools, programmeertalen, systemen, functies …-
Het is het slechtste idee niet om hulp te vragen bij een professioneel (freelance) iOS developer ofwel Android developer .

Verschil tussen Android en iOS mobiele app

Android apps zijn geschreven in de programmeertaal Java, iOS apps in Objective-C of Swift. Dus, je moet sowieso altijd in gedachten houden dat je niet gewoon één app versie moet laten ontwikkelen, deze zal uitsluitend of op Windows (Android) of op Apple (iOS) apparaten werken.


Android heeft als groot pluspunt dat het op smartphones van verschillende fabrikanten en verschillende toestellen draait: Groot of klein scherm, budgettelefoon of kostbaar premium toestel – alles kan met Android. Dat is trouwens ook één van de redenen waarom Android een (in Nederland: duidelijk) hoger marktaandeel heeft dan iOS. iOS daarentegen is Apple, Apple toestellen zijn niet compatibel met andere systemen, hun apps dus ook niet en bovendien is Apple überhaupt duurder in aanschaf.

Ontwikkelen voor iOS of Android? Of beter gelijk allebei?

Zoals reeds gezegd zijn Apple apparaten duurder dan Windows / Android toestellen. Wil je nou met je app iOS gebruikers bereiken of is de Android klant jouw doelgroep?


Of je voor iOS of Android ontwikkeld of laat ontwikkelen hangt dus in eerste instantie af van je doelstelling. Als je (ook) iOS gebruikers wilt bedienen kun je je wellicht een hogere prijs permitteren: Uit onderzoek blijkt dat iPhone (dus iOS) gebruikers 6x vaker bereid zijn om voor een app iets te betalen– zowel vooraf als per in-app purchase. Verder zijn zij vaak betrokkener en gebruiken hun smartphone (jouw app?) meer. De kans op inkomsten uit jouw app is bij iOS klanten dus ook groter dan wanneer je alleen in de Google Play Store dus voor Android gebruikers verkrijgbaar bent. Daar zet je beter een gratis app, simpelweg omdat Android gebruikers vaker gratis apps downloaden. Weet dus wie je doelgroep is en kijk welke type smartphone jouw type user is.

Mobiele app native of hybride ontwikkelen

Indien je geen keuze kunt maken: Maak dan geen keuze! Je kan er altijd voor kiezen om én voor iOS én voor Android te bouwen. Met de combinatie van beide platformen bereik je >95% van alle smartphone en tablet gebruikers.

Zorg dan wel ervoor dat je developer allebei de systemen en programmeertalen beheerst. En vergeet niet dat dit meer zal kosten dan wanneer je een developer inhuurt die alleen één besturingssysteem beheerst. Kies daarom altijd voor een freelancer gezien freelance developer altijd minder €€ per uur vragen dan developer agenturen o.i.d.


Sommige zouden je anders nog aanraden om voor een hybride app ontwikkeling te gaan,  bijvoorbeeld met bijv. Mendix, Xamarin, Appcelerator of React Native. Echter, de gebruikerservaring van een hybride mobiele apps is vaak minder dan van een native app. Wees dus voorzichtig want goedkoop is duurkoop.