Kies de juiste broker als je gaat beleggen

Om te gaan beleggen in de aandelenwereld dien je wel goed beslagen ten ijs te komen. Als alles nog nieuw voor je is en je er nog niet erg veel vanaf weet, is het verstandig om een tussenpersoon in te schakelen die voor jou aandelen kan kopen en verkopen. Het is het beste om eerst voor jezelf te bepalen waarin je wilt gaan handelen en wat de persoon die je daarvoor zoekt jou allemaal te bieden heeft. Start dus eerst met brokers vergelijken voordat je je eenmaal op de aandelenmarkt waagt. Een broker is de tussenpersoon op de aandelenmarkt. Dit kan ook een bank zijn. Kies altijd voor een gereguleerde broker. Deze voldoen namelijk allemaal aan de strenge eisen die in Nederland aan brokers gesteld worden en als er ooit problemen zijn, dan kun je er van op aan dat deze ook op een behoorlijke manier opgelost kunnen worden.

Waarmee hou je rekening bij brokers vergelijken?
Je kunt het beste met de volgende factoren rekening houden als je een broker zoekt om je zaken te behartigen. Kijk om te beginnen eerst naar de kosten die een bank of broker in rekening brengt voor de handelingen die zij met de aandelen uitvoeren. Voor iedere handeling rekent de bank transactiekosten, die bij een broker veel lager zullen uitvallen. Ook worden door banken vaak kosten geteld voor het zogenaamde bewaarloon. Zij bewaren jouw aandelen op een effectenrekening en daarvoor betaal je dus ook. Dit laatste is bij veel brokers niet het geval.

Informatie
Kijk ook naar wat je allemaal wilt weten over het beleggen op zich en wat er met je aandelen gebeurt. Niet iedereen heeft evenveel behoefte aan informatie over de aandelen, maar ook niet iedereen wil deze op dezelfde manier verkrijgen. Als je graag telefonisch vragen wilt kunnen stellen bij een helpdesk, kies dan voor een broker die deze optie aanbiedt. Veel brokers zijn sowieso via de mail bereikbaar maar er worden ook regelmatig online seminars gegeven. Er vinden ook seminars plaats waar je echt naar toe kunt en je met al je vragen over beleggen en de werkwijzen van verschillende brokers terecht kunt.

Actuele informatie
Niet voor iedereen is het even spannend om te weten hoe het met de koers van je aandelen staat, maar er zijn wel mensen die het graag willen weten, in dat geval is slim om te kiezen voor een broker die je actuele informatie kan verschaffen en die je bijvoorbeeld ook extra informatie kan geven over wat slim is om te doen op het gebied van je aandelen. Kies een broker die jou de extra service geeft die jij graag wilt. Als je niet geïnteresseerd bent in de extra service is het niet nodig om een broker te kiezen die dat wel geeft. Je betaalt dan waarschijnlijk alleen maar meer voor iets waar je geen gebruik van maakt.