Wat zijn de voordelen van appreciative inquiry?

Om de voordelen van appreciative inquiry in te duiken zullen we eerst kort uitleggen wat het inhoudt. In feite is appreciative inquiry een filosofie en theorie met als doel procesveranderingen te faciliteren. De kern van deze filosofie is dat je doorgaat met dingen die goed werken in plaats van de fixatie die je vaak ziet wat minder goed werkt. Het is namelijk zo dat je snel geneigd bent om te focussen op wat niet goed werkt. Dit zien we dan ook vaak terug in de wat meer traditionele methodes voor verandering. Bij appreciative inquiry kijk je dus anders naar de organisatie en zoek je naar de mogelijkheden. Dit is veelal gepaard met positieve energie.

De voordelen van appreciative inquiry zijn als volgt:

  • Deze filosofie kan toegepast worden op veranderprocessen van grote groepen
  • Medewerkers van de organisaties zien de impact van hun doen als een bijdrage aan het grotere doel. Dit komt omdat je het goede uit het verleden meeneemt en vermijdt dus ook de negatieve, onverschillige reacties en acties. Mensen voelen zich dus meer gewaardeerd
  • Verandering werkt vaak weerstand met zich mee. Mensen houden over het algemeen niet van verandering. Deze methode zorgt er echter voor om deze weerstand te minimaliseren. Uit ervaring zien we dat dit ook lukt. Dit komt doordat mensen het leuk vinden om te praten over positieve ervaringen en willen ook graag doen waar ze goed in zijn. Vaak is het zo dat wat mensen goed vinden, ze ook leuk vinden.
  • De appreciative inquiry methode focust dus op de positieve kern van het bedrijf. Dit is over het algemeen een mooie diagonale vertegenwoordiging van mensen. Hierdoor voorkom je dus de problemen van een bottom-up of top-down methode. 

Wil je meer weten over appreciative inquiry? Lees meer over dit onderwerp via de link.