Steeds vaker is een snelle en makkelijke coronatest nodig om toegang te krijgen tot een evenement of om een reis naar het buitenland te maken. Ook scholen, instellingen en werkgevers maken steeds vaker gebruik van preventief testen via een sneltest. Wanneer je al klachten hebt die op corona wijzen is het nog steeds de bedoeling dat je je meldt bij de GGD voor een test. Heb je een test nodig als toegangsbewijs, dan kan dat snel en makkelijk op een andere manier door een coronatest afspraak bij coronatestnederland.nl
Snel en makkelijk testen
Op coronatesten kan op één van de vele locaties in Nederland of je bestelt een sneltest voor thuis. Op locatie worden twee soorten tests afgenomen: de bekende neusswabtest en een test die werkt met het prikken van een beetje bloed. In beide gevallen wordt gekeken of er antistoffen tegen covid in je bloed of cellen aanwezig zijn. Een positieve test wordt gemeld bij de GGD. Die neemt contact op om te bespreken of een PCR-test als vervolg nodig is. Een test zonder de verplichte melding aan de GGD is de bloedpriktest. De thuistest is een speekseltest, die binnen een kwartiertje een uitslag geeft. Ook hier geldt dat bij een positieve test een medische professional ingeschakeld moet worden. Bij de thuistest is dat de huisarts.
Wanneer naar de GGD
Wanneer je klachten hebt die kunnen wijzen op een besmetting met corona, moet je je melden bij de GGD. Je krijgt dan standaard een PCR-test, de test die met de grootst mogelijke zekerheid kan aantonen of je wel of geen corona hebt. In tegenstelling tot de neusswab test op locatie wordt door de GGD een laboratorium ingeschakeld om het resultaat te bepalen. Natuurlijk blijf je dan verder thuis en uit de buurt van andere mensen tot duidelijk is wat er aan de hand is. Ook je huisgenoten blijven thuis. De test bij de GGD is belangrijk omdat hij een zekerder resultaat geeft, maar ook omdat de GGD het bron- en contactonderzoek kan doen. Dat voorkomt dat meer mensen besmet raken.
De speekseltest
De sneltest die je thuis kunt gebruiken is een speekseltest. De meest moderne speekseltesten zijn behoorlijk nauwkeurig. Die nauwkeurigheid hangt wel samen met het moment van testen. Ideaal is een test ongeveer vijf tot zeven dagen na een mogelijke besmetting. Meestal weet je niet wanneer je besmet bent geraakt. Daarom is het van belang de test na een aantal dagen opnieuw te doen. Ook bij scholen en instellingen wordt op deze manier getest. Bij twee keer in de week testen kun je steeds de periode van vijf tot zeven dagen afdekken. Dat geeft de grootste kans op het ontdekken van besmettingen.