bedrijfsafval scheiden

Bedrijfsafval bij de bron scheiden: 3 tips

Kantoren, winkels en dienstverleners moeten voor 2022 hun afval met de helft reduceren. Dat klinkt misschien bijna als een onmogelijke opgave, maar het is te doen als je begint met het afval al te scheiden bij de bron. Scheiden bij de bron houdt in dat je het afval gescheiden inzamelt. Om afval gescheiden te verzamelen is containerverhuur nodig voor gescheiden afvalinzameling en een analyse van je afvalstromen. In dit artikel geven we je 3 tips hoe je afval bij de bron kunt scheiden.

1. Analyseer je bedrijfsafval

Om te weten hoeveel je precies moet verminderen, moet je eerst analyseren hoeveel het in de eerste instantie is wat je aan afval produceert. Met een container test krijg je inzicht in wat je daadwerkelijk weggooit. Bij de container test trek je een paar handschoenen aan, pak je een vuilcontainer en keer je deze letterlijk om. Daarna sorteer je de verschillende soorten afval doe je tegenkomt. Het is misschien een beetje een smerig klusje, maar het is de enige manier om er precies achter te komen wat voor soort afval je bedrijf produceert en in welke hoeveelheden. 

2. Analyseer waar de afvalstromen ontstaan

Nu je weet hoeveel je van elke soort afval produceert moet je er ook achter zien te komen waar deze afvalstromen precies ontstaan. Daarvoor moet je het gedrag van je werknemers analyseren. Om het afval bij de bron te kunnen gaan scheiden, moet je precies weten waar iemand de beslissing neemt om iets weg te gooien zodat je daar een specifieke afvalcontainer kunt aanbieden. Er is dus voor elke afvalstroom binnen je bedrijf aan aparte afvalcontainer nodig, daarom kun je maar beter kiezen voor een goedkope container van Bedrijfsafval.nl om niet al te duur uit te zijn. Ook kun je proactief ervoor zorgen dat alles wat je bedrijf binnenkomt is afgestemd of de stromen die je hebt gedefinieerd, of beter nog, helemaal niet in een afvalstroom terecht komt door producten te vervangen voor herbruikbare of recyclebare varianten.      

3. Maak afval scheiden makkelijk

Omdat uiteindelijk je werknemers de bron zijn die hun afval moeten gaan scheiden kun je ze het beste betrekken bij hoe dat gedaan kan worden. Uiteindelijk hebben zij het beste zicht op hun dagelijkse routine. Het helpt ook om bij een containerverhuur bedrijf verschillende afvalcontainers te huren voor elke die ook makkelijk te vinden zijn. Hoe makkelijker je het maakt voor je werknemers om hun afval te scheiden, des te groter is de kans dat ze het ook gaan doen.