zelfroosteren

Achter de schermen in de horeca

Als we aan de horeca denken, hebben we een beeld in ons hoofd van een gezellig restaurant waar goed eten wordt uitgeserveerd. Dit is op het eerste gezicht ook waar de horeca om gaat, maar achter de schermen is er veel meer nodig om dat allemaal te laten werken dan wij zien. Zo zijn er voedselleveranciers, managers en schoonmakers die druk bezig zijn achter de schermen van ons lievelingsrestaurant. Denk bijvoorbeeld aan taken als de dranken leveren of het rooster maken van de werknemers. Dit zijn cruciale taken om een horecabedrijf goed te laten lopen.

Technische bijdragen in de horeca

Voor mensen die achter de schermen in de horeca werken, is de technologische vooruitgang een belangrijke verandering geweest. Een deel van hun werk kan goed geautomatiseerd worden, wat veel tijd, geld en moeite scheelt. Denk bijvoorbeeld aan workforce management. Dat is een techniek waarin een rooster wordt gemaakt op de capaciteitsvraag. Er wordt gekeken naar hoeveel mensen er nodig zijn op een werkdag en welke vaardigheden er van deze mensen wordt geëist. Zo staan er bijna nooit onnodige werknemers op de werkvloer. Ook kan bijvoorbeeld de kassa automatisch geteld worden door technologische vooruitgang en is er door pinnen natuurlijk veel minder muntgeld. Dit scheelt uren muntjes op stapeltjes leggen.

De voedselleveranciers

De mensen die we het minst zullen zien in de horeca zijn de mensen die ons voedsel leveren. Toch hebben zij één van de belangrijkste bijdragen. Voedsel komt vanuit bedrijven in busjes naar restaurants toe, waar het wordt opgeborgen. Vers voedsel moet zo snel mogelijk getransporteerd worden voor de houdbaarheid. Ook gekoeld voedsel vraagt speciale eisen. Eten voor in de vriezer moet ook vervoerd worden in een vriescel en koelkast producten ook. Dat is natuurlijk niet de enige reis die voedsel aflegt om bij een restaurant te komen. Vaak komt ons eten uit het buitenland en daar in veel van de gevallen nog van boerderijen. Het lekkere eten op ons bord in een restaurant heeft dus al een hele weg achter de rug gehad.