intellectueel eigendomsrecht

Wat is het intellectueel eigendomsrecht?

In het kortintellectueel eigendomsrecht

Intellectueel eigendomsrecht is een term die in de zakelijke wereld vaak gebruikt wordt, maar wat is het nu eigenlijk? In het kort gezegd beschermt het alle dingen die je maakt tegen misbruik van anderen. Onder misbruik verstaan we het zonder toestemming gebruiken van datgene wat je gemaakt hebt. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld kunst, afbeeldingen, ideeën of merken. Onder intellectueel eigendom vallen bijvoorbeeld:

  • Octrooirecht
  • Merkenrecht
  • Auteursrecht

Handhaven

Het handhaven van intellectueel eigendomsrecht kan nog wel eens lastig zintellectueel eigendomsrechtijn. Je komt er natuurlijk niet direct achter als iemand een door jou gemaakte afbeelding gebruikt. Wel zijn er een aantal sites waarop je dit kunt nagaan, maar deze werken al minder goed al de afbeelding is bijgesneden. Vaak gaat het puur om toeval tot je een afbeelding tegenkomt. Bij een merknaam is het makkelijker om erachter te komen en ook om te handhaven. Dit ligt vastgelegd in het merkenrecht en het andere bedrijf zal dan onder een andere naam verder gaan. Mocht je hulp willen bij juridische zaken rondom dit, dan zou ik zeker even een kijkje nemen op de site van Fifth Advocatuur. Zij helpen zowel particulieren als bedrijven met het oplossen van problemen en geven daarnaast ook advies.

Goede ervaring

Ik zelf 1 keer gebruik gemaakt van hun advies, maar dat was ook meteen een heel goed advies. Iemand had een door mij gemaakte afbeelding gebruikt zonder mijn toestemming. Uiteindelijk is de afbeelding binnen 24 uur eraf gehaald. Het is altijd het proberen waard, dus vraag snel advies!