Sollicitatie? Deze 3 presentatievaardigheden komen van pas

Solliciteren is erg spannend en daarom is verstandig je goed voor te bereiden. Dat zorgt ervoor dat je zekerder in je schoenen staat en dat resulteert er dan weer in dat je sneller aangenomen wordt. Bij een goede voorbereiding hoort uiteraard het bedenken van de verschillende vragen die je krijgt, maar ook jezelf presenteren in een korte tijd. In dit artikel vertellen wij je welke 3 presentatievaardigheden zeker van pas komen tijdens je sollicitatie. 

#1: Stemgebruik

Nummer 1 is je stemgebruik. Wat voor jou het beste volume is en welke toon je het beste kunt aanslaan, leer je alleen door goed te oefenen. Daarnaast is het aan te raden om je presentatie te oefenen met een toehoorder. Die kan je vertellen hoe jouw stem klinkt en zo kom je er eveneens achter of je misschien te snel of juist te langzaam praat. Door duidelijk en rustig te spreken, kom jij zelfverzekerd over. Dat helpt je zeker tijdens een sollicitatie. Wanneer je niemand hebt om mee te oefenen, kun je jezelf filmen of opnemen en het terugluisteren. Zo kun je oneindig oefenen zonder dat iemand je hoeft te helpen. 

#2: Houding

Naast je stemgebruik oefenen door te filmen, kun je eveneens je houding verbeteren door jezelf te filmen. Op een video is het veel duidelijker of je rechtop staat of juist met je schouders voorover hangt. Voor een goede houding doe je het volgende:

  • Zet je voeten op schouderbreedte 
  • Houd je rug recht
  • Doe je schouders naar achter
  • Til je kin een stukje omhoog 

Probeer naast een goed postuur, ook niet te friemelen met je handen of heen en weer te wiebelen. Dat maakt een onzekere indruk. Probeer een beetje met je handen te praten zodat je dit vermindert, maar let er in de video ook op dat je dit niet te veel doet Dat kan afleiden van je verhaal. 

#3: Ondersteuning 

Een belangrijk onderdeel van je presentatie, is visuele ondersteuning. Bij een sollicitatie maak je veel indruk als jij laat zien dat je echt de moeite hebt genomen. Daarnaast onthouden je toehoorders beter wat je zegt als je visuele ondersteuning hebt en je postuur en houding verbeteren bijna automatisch omdat je iets hebt uit te leggen op het scherm. Denk er wel aan dat je je toehoorder aankijkt in plaats van naar je PowerPoint presentatie kijkt. 

Professionele hulp

Wil jij zeker weten dat je een goede presentatie geeft? Volg dan een presentatie training. Een training presenteren helpt je met je presentatievaardigheden zodat je precies weet hoe je indruk moet maken. Dat zit hem niet alleen in je stem en je houding, maar ook in je PowerPoint skills. Je leert precies op welke manier jij eruit springt tijdens een sollicitatie of andere belangrijke presentatie. Zo zie je dus dat door te investeren in een presentatie training, je veel zult bereiken. Denk aan een nieuwe baan of een promotie. Op die manier haal je de investering er binnen een mum van tijd uit en kun jij voor de rest van je carrière indrukwekkende presentaties geven. 

Bron: https://pptsolutions.nl/