Eenmanszaak omzetten naar een BV, kan dat?

Eén van de stappen die gezet moet worden bij het oprichten van een bedrijf, is de keuze voor een specifieke rechtsvorm. Veel mensen denken ten onrechte dat deze belangrijke keuze iets is waar je als ondernemer voor altijd aan vast zit. Daarmee bedoelen we dat veel ondernemers er vaak ten onrechte vanuit gaan dat deze keuze in een later stadium niet meer gewijzigd kan worden. Er zijn echter situaties te benoemen waarbij het verstandig is om het omzetten van je eenmanszaak zeker in overweging te nemen. Een eenmanszaak omzetten naar een BV behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden. 

Wanneer kiezen om een eenmanszaak om te zetten naar een besloten vennootschap?

Aangezien een eenmanszaak gemakkelijker op te richten is dan een BV en voor deze ondernemingsvorm een aantal belastingvoordelen van toepassing zijn, kiezen veel startende ondernemers er in eerste instantie voor om te starten als eenmanszaak. Bij de belastingtechnische voordelen kun je denken aan zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling. Van deze voordelen kan een besloten vennootschap geen gebruik maken. Toch kan er in de loop van de tijd een situatie ontstaan waarbij het zeker lonend is om een eenmanszaak om te zetten naar een besloten vennootschap (BV). Op het moment dat een bedrijf structureel een hogere omzet genereert, is het fiscaal gezien vaak een betere keuze om de stap naar een BV te maken. De stelregel hierbij is eenvoudig: Hoe hoger de omzet, hoe fiscaal aantrekkelijker de optie wordt om een BV te starten. Daarnaast is het een betere keuze om een BV te starten als een bedrijf veel financiële risico’s loopt en vaak hoge investeringen doet. 

Persoonlijke begeleiding bij het eenmanszaak omzetten naar een BV

Voor het omzetten van een eenmanszaak zijn er een aantal stappen die gezet moeten worden. Je kunt daarbij denken aan de gang naar de notaris die hiervoor een notariële akte moet opstellen. Daarnaast is het ook verplicht om een zakelijke rekening te openen en hier het symbolische bedrag van 1 cent op te storten. De notaris zal vervolgens de BV bij de KvK inschrijven. 

Veel ondernemers denken in eerste instantie dat een eenmanszaak omzetten naar een BV veel voeten in de aarde heeft. Dit proces hoeft echter niet ingewikkeld te zijn als er gebruik wordt gemaakt van een maatwerk ondersteuning van een gespecialiseerd bedrijf. Deze organisatie zal niet alleen persoonlijke ondersteuning bieden bij het omzetten van je eenmanszaak maar ook begeleiding bieden bij alle financiële- en fiscale zaken die hierbij komen kijken. Hierdoor kan het traject op de meest efficiënte manier doorlopen worden en kan de ondernemer zich volledig richten op het voortzetten van het bedrijf in de nieuwe ondernemingsvorm.