Een lening anno 2021

Anno 2021 kiezen steeds meer mensen ervoor om een lening af te sluiten. Tenminste, veel mensen hebben al een lening zonder dat ze hier daadwerkelijk bij stilstaan. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek. De meeste mensen hebben niet het vermogen om met eigen geld een huis te kopen en daarom wordt er in de meeste gevallen voor een hypotheek gekozen. Wanneer je een hypotheek afsluit, dan kies je ervoor om de bank je huis te laten financieren en de bank vervolgens iedere maand terug te betalen inclusief de rente. Dit is de lening die in Nederland het meeste voorkomt. Echter is dit niet de enige vorm van lenen die we veel zien terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan het financial leasen van een auto. Een bepaalde partij schiet je auto dan eigenlijk voor en deze betaal je dan ook iedere maand keurig terug.

Een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is de lening die we het vaakst zien terugkomen. Wanneer je kiest voor een persoonlijke lening, dan spreek je een bepaald bedrag met de bank af om dit vervolgens in een bepaalde periode terug te betalen. De looptijd is vast en hierdoor weet je ook precies wanneer je de lening afbetaald hebt. Het zorgt dus voor een hoop duidelijkheid en juist daarom kiezen veel mensen ervoor om een persoonlijk lening af te sluiten. Wanneer je voor deze manier van lenen kiest, dan weet je ook zeker dat je te maken krijgt met een vast rentepercentage en dat is ook wel zo fijn.

Doorlopend krediet

Wanneer je voor lenen door middel van doorlopend krediet kiest, dan vraag je als het ware om extra bestedingsruimte bij bijvoorbeeld je bank. Je kunt dan tot een bepaald bedrag extra uitgeven en je hoeft pas rente te betalen op het moment dat je hier gebruik van maakt. Het zorgt ervoor dat je meer bestedingsruimte hebt en dat je op een vrije manier kunt lenen. Het nadeel is alleen wel dat de rentes kunnen verschillen. Je hebt dus minder zekerheid dan bij een persoonlijke lening. Het is aan jou om te bepalen wat je fijner vindt.

Een lening bij bekenden

Heb je familie of vrienden met een flink vermogen, dan zou je ook een lening bij hun kunnen afsluiten. Meestal hoef je dan minder rente te betalen en ben je dus goedkoper uit. Maak dan alleen wel duidelijke afspraken zodat er straks niet in een keer een conflict ontstaat. Leg deze afspraken schriftelijk vast. Zo kunnen jullie altijd duidelijk zien welke afspraken er gemaakt zijn en dat zorgt voor houvast.

Verantwoord

Een lening is niet in alle gevallen verantwoord. Kies jij voor een lening, zorg er dan wel voor dat je dit op een verantwoorde manier doet. De lening zal dus niet te groot moeten zijn en je moet zeker weten dat je deze terug kunt betalen. Kun je de lening niet betalen, dan kan dit voor flink wat financiële problemen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Denk daarom altijd goed na voordat je ervoor kiest om dit te doen.