Een merk vastleggen is een van de belangrijkste stappen die je moet ondernemen, zodra je een bedrijf opstart. Het kan namelijk alleen maar voordelen opleveren als je je merk registreert en levert daarentegen nadelen op als je dit niet doet. Toch kan het een puzzeltje zijn om deze merkregistratie rond te krijgen.
Het is daarom handig om zoveel mogelijk kennis op te doen omtrent merkregistratie. Op deze manier weet je namelijk wat je te wachten staat. Dus wil jij meer weten over de ins en outs van het vastleggen van een merk? Lees dan snel verder!
Wat is het precies?
Ten eerste is het handig om rond te krijgen wat zo’n merkregistratie precies inhoudt. En dat is eigenlijk heel erg simpel. Het zit namelijk zo: als je een merknaam of logo hebt, wil je natuurlijk dat de naam of het logo wordt beschermd. Op deze manier kan immers niemand deze naam gebruiken voor hun producten of diensten.
Dit is waar het registreren van je merk om de hoek komt kijken. Door je merk te laten registreren, bescherm je automatisch jouw bedrijfsnaam! Het deponeren van je merk dient zo als een grote stap voor het vastleggen ervan.
Hoe gaat het in zijn werking?
De eerste stap na het deponeren van jouw merknaam, betreft een check van het Benelux-Bureau. Zij gaan namelijk checken of de naam van het merk voldoet aan hiervoor gestelde voorwaarden.
Zodra er kan worden gesteld dat dat de naam onderscheidend genoeg is en er geen bezwaar is gemaakt door andere partijen, voldoe je aan de voorwaarden. Dit betekent dat je vanaf dat moment kan worden ingeschreven in het merkenregister!
Maakt het uit in welke klasse ik registreer?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, dit maakt zeker uit. Bij de registratie is het namelijk belangrijk dat je aangeeft voor welke producten of diensten het merk zich bedient. Daarom is het essentieel om goed voor ogen te hebben waar jouw bedrijf staat en hoe je dit in de toekomst voor je ziet. De producten of diensten die je verkoopt moeten namelijk in een specifieke klasse vallen.
Aangezien deze klassen omschrijving naderhand niet ieder moment uitgebreid kan worden, is het dus cruciaal om hier inzage in te hebben. Want voor producten en diensten die niet onder de aangevoerde klasse omschrijving vallen, zal een compleet nieuwe aanvraag moeten worden ingediend.
Hoe kan ik mijn merknaam zo snel mogelijk registreren?
Het vastleggen van merken kan enige tijd kosten. Dat is waarom je er ook voor kan kiezen om een spoedregistratie te doen. Dit is een versnelde versie van merkregistratie. Na de controle van de administratieve zaken wordt bij een spoedregistratie jouw bedrijfsnaam gelijk ingeschreven in het merkenregister. Het nadeel hiervan is dat de kans bestaat dat de naam naderhand alsnog geweigerd wordt, wegens het gebrek aan onderscheidend vermogen. Daarbij zorgt een spoedregistratie ook voor extra kosten. Het ligt natuurlijk helemaal aan jou of je dit het waard vindt of niet!