boekhouding

De boekhouding: wat, hoe en waarom? 

Heb je geen idee van de boekhouding precies inhoudt, of waarom het gedaan moet worden? Dan ben je hier op het juiste adres. Lees hier alles over de boekhouding en wat het zo belangrijk maakt. 

Wat is de boekhouding? 

Voor de één is het abracadabra en voor de ander is het appeltje-eitje. Als jij binnen de eerste categorie valt, heb je misschien niet eens door wat de boekhouding inhoudt. Want wat is de boekhouding nou precies? Om het zo simpel mogelijk te zeggen is de boekhouding het verwerken van alle inkomsten en uitgaven. Dit kan zowel voor een bedrijf van toepassing zijn, maar ook voor particulieren. Een aantal belangrijk onderdelen van de boekhouding zijn de belastingaangifte, facturen en andere financiële administratie. 

Voor iedereen is de boekhouding anders. Als ondernemer is het een belangrijk onderdeel van je werk en als particulier is het goed om te weten of je niet te veel betaald. Toch is het voor particulieren minder belangrijk. Voordat we doorgaan is hier nog een kleine samenvatting:

De boekhouding is het bijhouden van inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden. 

Hoe werkt boekhouden? 

De boekhouding bijhouden is iets wat je het hele jaar doet. Door rekeningen te bewaren en de administratie op orde te houden. Heb je zelf echt geen idee hoe je dit aanpakt? Dan kun je er voor kiezen een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder weet precies hoe hij of zij jouw boekhouding het beste kan aanpakken. Dit scheelt je veel tijd en stress. Een aantal taken waar de boekhouder zich mee bezighoudt zijn onder andere de belastingaangifte voor zowel particulieren en bedrijven. En voor bedrijven dingen zoals salarisadministratie, het opstellen van een jaarrekening en crediteuren- en debiteurenbeheer. Op boekhoudergids.nl kun je hier meer informatie over vinden. 

Waarom is de boekhouding belangrijk?

Ten eerste is het verplicht om de boekhouding bij te houden op het moment dat je een bedrijf hebt. Voor particulieren is het niet meer een prioriteit. Toch is het niet onbelangrijk. De reden waarom het bijhouden van de boekhouding zo belangrijk is, heeft vooral te maken met inzicht. 

  • Inzicht voor jezelf. Door de boekhouding bij te houden krijg je inzicht in jouw financiële gegevens. Dit kan ontzettend handig zijn op het moment dat je een belangrijke aankoop wil doen, of bijvoorbeeld een investering wil maken. 
  • Inzicht voor externen. Niet alleen jij krijgt inzicht over je financiële geschiedenis en toekomst, maar ook de belastingdienst en andere externe partijen.