Wat is een werktafel?

Iedereen die een beetje handig is, heeft wel een werktafel in de schuur of garage staan. Een werktafel is ideaal om op te klussen. Wanneer je een plank gaat verven, wil je namelijk niet het risico lopen dat er verf op die mooie tafel in je woonkamer terecht komt. Dat probleem kan je ook oplossen door er een tafelkleed overheen te leggen, maar met zagen en hameren is het essentieel om een werktafel in huis te hebben. Je wil namelijk geen spijkers in je tafel krijgen en je wil al helemaal niet per ongeluk een stuk van die mooie eettafel afzagen. Een werktafel is perfect voor verschillende klusjes, zoals verven, zagen en hameren.

Gebruik van een werktafel

Een werktafel kan je gebruiken om iets op te schilderen. Leg hetgeen dat je wil schilderen op de tafel. Gaat het om een plank? Dan kan je deze door middel van de tafel ook nog eens vastzetten. Zo verschuift de plank niet tijdens het schilderen en kan je veel preciezer te werk gaan. Ook voor zagen is het handig om de plank vast te kunnen zetten. Anders ga je verkeerde stukken zagen of krijg je schuine planken. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van een spijker in een hamer. Deze moet vaak op een specifieke plek terecht komen, dus dan is het essentieel om het voorwerp vast te kunnen zetten op een werktafel.

Vastzetten van een plank

Het vastzetten van een plank op een werktafel is heel makkelijk. Vaak bestaat de werktafel uit verschillende onderdelen die je naar elkaar toe en van elkaar af kan draaien met een speciaal systeem. Draai aan de knop en je zet de werkbank open of je maakt hem juist dicht. Zo is de werkbank geschikt voor elk formaat plank. Leg de plank neer en draai aan de tafel totdat deze niet verder kan. Dan pas weet je zeker dat de plank stevig op zijn plek blijft liggen.