Wat houdt ICT precies in?

De ICT branche is een zeer grote branche, ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. Het is niet moeilijk om te begrijpen dat een goede ICT infrastructuur voor bijna alle bedrijven van zeer groot belang is, er wordt dan ook veel geld in de ICT gestoken. 

Wat valt er onder ICT?

Onder ICT valt onder andere het ontwikkelen en beheren van allerlei systemen, netwerken, websites, databases en games. Ook het schrijven van software en het onderhoud van allerlei apparatuur valt hieronder. Je zult ook wel van de term IT gehoord hebben, dit staat voor informatietechnologie, vroeger was er een duidelijk verschil tussen ICT en IT, echter is het onderscheid hiertussen de laatste decennia flink vervaagd. Computers en de software werden aanvankelijk tot IT gerekend en de modems, data communicatieprotocollen en de netwerken tot ICT. De reden waarom het onderscheid vervaagt is is omdat het onderscheid tussen de datastromen ook kleiner is geworden. Telefonie vindt niet alleen maar plaats via telefoonkabels, radio wordt niet uitsluitend via de ether gestuurd en televisie niet alleen maar via kabels. Ook de computer als afzonderlijk apparaat heeft betekenis verloren, hierdoor is het onderscheid tussen ICT en IT bijna weg.

Kiezen voor de ICT branche

In de ICT branche is ontzettend veel werk, dit is natuurlijk niet zo gek want ICT is tegenwoordig bijna overal aanwezig. Hoe groot de branche nu al is, dit zal in de toekomst alleen nog maar groter worden. Steeds meer mensen zullen hun geld gaan verdienen in een functie die met ICT te maken heeft. Het gemiddeld salaris in de ICT is aan de hoge kant, dit komt over het algemeen omdat veel functies voor hoger opgeleiden bedoeld zijn. Dit is voornamelijk omdat wiskundig en logisch denken belangrijk is voor deze functies. Voornamelijk in grote bedrijven zijn ICT’ers heel belangrijk, hier hebben ze er meestal ook meerdere in dienst. Bij kleine bedrijven gebeurt dit ook, echter maken hun meestal gebruik van ICT detachering. Er zijn er niet voor niets ontzettend veel te vinden in Nederland, of je nou een ICT bedrijf in Breda of in groningen nodig hebt, overal zit er wel eentje in de buurt. Het uitbesteden van de ICT biedt ook kansen voor de medewerkers van het bedrijf zelf, vaak worden er mensen opgeleiden om bepaalde werkzaamheden zelf te kunnen verrichten, hier moeten zij dan vaak certificaten voor behalen. Deze kennis kunnen hun dan ook meenemen naar een eventuele nieuwe baan, wat vooral voor MBO’ers kansen biedt.