Voor de verhuur of verkoop van je bedrijfspand is een energielabel verplicht sinds 2015. Een energielabel aanvragen voor je bedrijfspand is daarom van belang. Met een energielabel kan het verbruik worden aangetoond en krijg je maatregelen die je kunt nemen om het pand energiezuiniger te maken. Er geldt een uitzondering voor een energielabel bij sommige panden. Over het algemeen geldt een energielabel bij de volgende panden: scholen en universiteiten, kantoorpanden, bibliotheken, ziekenhuizen, hotels, cafés, restaurants, sporthallen, zwembaden en winkels. Wanneer je een energielabel hebt ontvangen of hebt aangevraagd is deze maximaal 10 jaar geldig. Het laten opstellen van een energielabel kun je laten doen door verschillende bedrijven.
Bedrijfspanden waar geen energielabel voor nodig is
Er zijn een aantal uitzonderingen waardoor er geen energielabel nodig is. Het kan hier gaan om panden die kleiner zijn dan 50 vierkante meter. Ook religieuze gebouwen als kerken en moskeeën hoeven geen energielabel aan te vragen. Monumenten en opslagruimtes of loodsen die niet worden verwarmd zijn ook een uitzondering op de regel. In die gevallen is een energielabel niet verplicht.
Waarvoor is een energielabel nodig
Met een energielabel kan het energieverbruik van het pand worden aangetoond. Het doel is om zo efficiënt met energie om te gaan als mogelijk. Doordat je direct ziet wat het verbruik is én je handige maatregelen ontvangt kun je het verbruik naar beneden halen. Wanneer je in het bezit bent van een pand en je wilt deze gaan verhuren of verkopen dien je een energielabel aan te vragen. Je moet aan de koper of huurder kunnen laten zien wat het verbruik is van het pand. Wanneer je een groene energielabel krijgt kun je betere verhuur- of verkoopprijzen vragen. Een groene energielabel is een energielabel A t/m C.
Een energielabel aanvragen voor het pand
Wil je zelf een energielabel aanvragen? Dan kun je terecht bij dit bedrijf. Na een inspectie krijg je een energielabel en zie je direct welke maatregelen jij kunt nemen om het pand energiezuiniger te maken in de toekomst. Hierin zie je overzichtelijk wat deze maatregelen gaan kosten maar ook wat het je oplevert. Zo kun je weloverwogen keuzes maken om het pand te verduurzamen en energiezuiniger te maken. Op het energielabel staat verder de labelklasse. Bij A heb je een energiezuinig pand en G is het minst energiezuinig. Wanneer je een label C krijg is het pand energiezuinig maar kunnen er nog een aantal aanpassingen worden gedaan.