4 fabels over werken bij een callcenter 

“Werk jij bij een callcenter? Dus je valt de hele dag mensen lastig?’. Als medewerker van een callcenter zal deze vraag je vast bekend voor komen. Over het algemeen hebben veel mensen namelijk allerlei negatieve associaties over het werken bij een callcenter. Veel van deze associaties kloppen niet en zijn dus eigenlijk niets anders dan fabels. 

Om deze fabels de wereld uit te helpen, is het belangrijk om ze een voor een te behandelen en mogelijk te ontkrachten. Dus ben jij benieuwd naar in hoeverre de associaties die men heeft bij callcenters ook echt waar zijn? Aarzel dan niet om verder te lezen.

“Het werk is elke dag hetzelfde”

Een veelgehoorde fabel is dat werken bij een callcenter als telefonist eentonig werk is. Het werk zou elke dag hetzelfde zijn en geen variatie bieden. Echter is dit helemaal niet waar. Er lopen namelijk steeds weer andere projecten, die ieder iets verfrissends bieden. 

Daarnaast verschillen klanten allemaal van elkaar, waardoor je continu bezig bent met het aanpassen van jouw sales strategie. Elke dag is dus compleet anders.

“Je valt alleen maar mensen lastig”

Wat je vaak hoort, is dat mensen callcenter medewerkers ervaren als irritant. Men voelt zich regelmatig telefonisch lastig gevallen. Het is logisch dat niet iedereen het kan waarderen dat ze gebeld worden met een ‘sales praatje’, maar het hinderen van klanten is niet de bedoeling! 

In principe is er de intentie dat er alleen mensen worden gebeld die hier vooraf toestemming voor hebben gegeven of die al een klant zijn van de opbellende organisatie. Daarbij zijn callcenter medewerkers altijd bereid om je te helpen. Dus ook als je liever niet meer gebeld wilt worden, kan dat zo geregeld worden!

“Het is onrealistisch om targets te kunnen halen”

Wat veel mensen tegenhoudt om te gaan werken bij een callcenter, zijn de targets. Zo wordt er gedacht dat het niet realistisch is om targets te kunnen halen. Het zou stress opleveren, terwijl het niet haalbaar is. Hoe je dit ervaart, verschilt natuurlijk per werkomgeving. Maar bij de meeste callcenters wordt er gekeken naar welke targets er voor jou haalbaar zijn. 

Het zou moeten dienen als een soort extra motivering en hoort een uitdaging te bieden. Je moet het zien als een extraatje, want als het niet uitdagend genoeg zou zijn, zou je er ook geen bonus aan verdienen!

“Er is weinig oog voor persoonlijke ontwikkeling”

Het is gebruikelijk dat, als je kiest voor een bepaalde baan, je op den duur wilt doorgroeien. Dit doe je door bepaalde vaardigheden te ontwikkelen en te ontdekken waar jouw kracht ligt. Wanneer men denkt aan werken bij een callcenter, wordt er niet direct gedacht aan deze mogelijkheden. Er zou volgens velen weinig aandacht besteed worden aan je persoonlijke ontwikkeling. 

Eigenlijk is dit heel gek, want je bent juist continu bezig met persoonlijke ontwikkeling! Je leert om geduld te hebben, hoe je in iedere situatie professioneel blijft en zo nog veel meer vaardigheden. Tijdens je werk als callcenter agent leer je dus gegarandeerd allerlei communicatieve skills!